Bűnmegelőzési előadás

Bűnmegelőzési előadás a Tomajmonostorai Általános Iskola felső tagozatos tanulói számára

Intézményünk felső tagozatos diákjai számára 2017.03.30-án a Művelődési Házban Fekete András főtörzszászlós úr (Karcag Rendőrkapitányság) tartott két prevenciós előadást.

Az első óra fő témavonala az iskolai erőszak megléte, veszélye és mindezek többpólusú megelőzése volt.

Magas színvonalú, gyermekközpontú előadásnak lehettünk tanúi, amely a gyermekek bevonásával valósult meg indirekt pedagógiai módszerekkel. Több tanulságos filmbejátszás támasztotta alá a foglalkozás tartalmát. Megtörtént eseten alapuló konkrét és tragikus véget érő történettel szemléltette, hogy egy egyszerű „diákcsíny” hogyan fajulhatott/fajulhat brutális veréssé, amelynek súlyos jogi és büntetés-végrehajtási következményei lettek (sértett diák /maradandó testi károsodás és lelki trauma/, vádlott és jogerősen elítélt diákok, szülő, osztályfőnök, igazgató). Hangsúlyt kapott az a fontos információ is, hogy középiskolákban fokozódik, felnőttkorban kiteljesedik a teljes felelősségvállalás ténye és rossz esetben kockázata, amely az egész jövőre kihat az adott egyén szempontjából.

A második óra az internet veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Jelenünkben a legtöbb 11-12 évet betöltött gyermek is szerepel közösségi oldalakon és ők azok, akik a leginkább nem tudják, milyen veszélybe sodorhatják magukat. Jelenünk Facebook-központú virtuális világa sokkal több negatívumokkal rendelkezik, mint gondolná egy átlag-felnőtt, nemhogy egy átlag-gyermek(!). Előadónk kitért a „kezdő” szóbeli (írásbeli) sértésektől a pedofilok aberrált világán keresztül az embercsempészet borzalmas reális tényére és az ehhez nem is olyan nehezen vezető út veszélyeire, szintén felhasználva indirekt metodikával a gyermekek aktivitását.

Bízok abba, hogy tanulóink megszívlelik az elhangzottakat és lehetőség szerint elkerülik ezeket a veszélyes helyzeteket!

Szervező pedagógus: Boda Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük