Vadászati solymászbemutató

2022. október 20-án rendkívüli természettudományi élményt kaptak intézményünk 3-4-5-6. évfolyamából azok a kisdiákok, akik magatartásukkal, tanulmányi eredményeikkel és szorgalmukkal kivívták a bemutatóra való limitált jogosultságot.

Az Abádszalóki Hubertus Vadásztársaság és az Országos Solymászati Egyesület elhivatott szakemberei koprodukcióban tartottak egy terepen történő, élesben zajló vadászati-solymászati bemutatót.

Az indító előadást követően megtörtént a balestvédelmi oktatás is a szervezők részéről.

Két turnusban vettek részt iskolánk tanulói; először az 5-6. osztály, utána a 3-4. osztály gyermekei lehettek részesei a nem mindennapi élménynek.

Maga a folyamat vadászkutyákkal történő szárnyasvad-felhajtás utáni vágómadár-, illetve sólyomféle, betanított ragadozó madarakkal történő solymászati vadászat volt.

Madárfajok a bemutatón: 1. havasi héja

                                          2. vándorsólyom

                                          3. SZIRTI SAS (!)

Elsőként a héja fácánvadászata valósult meg, ezt követte a vándorsólyom szemet elkápráztató zuhanórepülése (szintén fácánra); harmadik mozzanatként a szirti sas nyúlvadászata történt meg (a vadászat után lehetőség nyílt a sas megtartására és simogatására (!)

A gyermekek részéről teljes fegyelmezettség volt mindvégig, mindkét alkalommal a bemutató során.

Tanulóink kifejezetten élvezték a nem mindennapi látványt, kiváló indirekt személyiségfejlesztó foglalkozásban volt része gyermeknek-felnőttnek egyaránt.

A természeti rendezvénynek kiemelkedő pedagógiai és didaktikai hasznossága volt; és remélhetőleg lesz a jövőben is.

Életszerű és gyakorlati alapon volt megfigyelhető az ember-vadászkutya-vadászmadár összehangolt és precíz munkafolyamata; amelynek látványa hangsúlyottan fontos a jövő nemzedéke számára azért, hogy személye részévé tegye a természet szeretetét, ezen belül a ragadozó madarak iránti tisztelet és a vadászkutyák iránt érzett kedvelés megerősödjön és megmaradjon.

Tisztelettel köszönjük Fazekas Szabolcs polgármester úrnak a koordinálást; Farkas Sándor fővadász úrnak és kollégáinak a rendezvény élményközpontú levezetését; Gyulainé Turó Melinda intézvényvezető asszonynak az iskolai logisztika megszervezését; Sághy Judit, Nyemetz Mária és Nagy Kata kolléganőknek a gyermekfelügyelet és vezénylés végrehajtását.

Tomajmonostora, 2022. 10. 21.                                                                             Boda Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük