Redemptio

Redemptio: rendhagyó digitális módszerrel történő megemlékezés

 

  1. május 6-án a jászok és kunok, az akkori jövő nemzedékének; tehát nekünk is, anyagilag teljesen önfeláldozó hősies tettet hajtottak végre: visszavásárolták az amúgy eredetileg saját földterületeiket.

1702-ben I. Lipót császár elzálogosította a jászkun kerületeket a Német Lovagrend javára; a kunok és jászok elveszítették kiváltságaikat is; amelyet a kunok részére még IV. Béla királyunk biztosított a tatárjárás után a Magyar Királyság védelmének elsődlegességéből, a II. honalapítás folyamata során.

1745-ben Mária Terézia királynő uralkodói rendeletben engedélyezte az önmegváltást, a jogos földterületek visszavásárlását és a kiváltságok (előjogok) /adófizetési kötelesség nincs, a kunok és jászok „adója” a haza fegyveres védelmének kötelezettsége/ visszakapását.

Királynőnk engedélyével és kunok-jászok pénzügyi önfeláldozásának köszönhetően ez megtörtént; ezt nevezzük önmegváltásnak, latinul „redemptio”-nak.

Digitálisan IS mindenki gondoljon bele; ez ilyen negatív szituációs gyakorlatot igényel: „vedd meg újra a kifizetett okostelefonodat, vedd meg újra a saját udvarodat, vásárolja meg a kedves család újra a lakóingatlanját, fizesse ki kétszer az autóját, minden étel-ital duplán legyen kifizetve, stb…!

DE!: a szabadság ára nagy volt 1745-ben; DE: végre az uralkodó engedélyezte; DE: a kunok és jászok az évtizedeken át összegyűjtött pénzükből újra megváltották magukat és egyben szabadságukat; utána újult erővel, de MINDENT újra kellett kezdeni az életük során; és ezt sikeresen véghez vitték!

A redemptio példaértékű mindenki számára ma is; ezért emlékezzünk őseinkre-hőseinkre, akik közvetve megváltották a mi szabadságunkat is!

Tomajmonostora, 2020. május 6.                                            Boda Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük